Winkelen

Yogya is bij de meerderheid der toeristen zeer geliefd als ‘shoppingstad’. De keuze en verscheidenheid is enorm, de prijzen zijn nog steeds zeer laag. De meest geliefde soeveniers zijn batik, zilver, wayangpoppen en keramiek.

Batik:

stempelbatikYogya is eigenlijk één grote batikwinkel. De concentratie van batikgallerijen bevindt zich echter in het verlengde van Jl. Prawirotaman, nl. Jl. Tirtodipuran; in de buurt van het waterkasteel en het kraton en in de omgeving van het treinstation.
Vele galerijen hebben een aparte stijl. Een rustige wandeling langsheen de galerijen is dan ook aangewezen om een overzicht te hebben op het ruime aanbod.
Batikschilderijen heeft men in alle kleuren, maten en prijzen.
Er is een groot circuit van steeds dezelfde terugkerende motieven ( de traditionele landschappen, maskers, vogels en vissen, enz. zeer goedkoop), maar je vindt evenzeer unieke stukken die de batikkunst een extra dimensie geven.

De prijs van deze schilderijen zal vaak afhankelijk zijn van het ‘eergevoel’ en de bekendheid van de kunstenaar.
handbatik Ook batikkleding is in ruime mate aanwezig. Klassieke batikkleding en toebehoren vind je ten zuiden van Jl. Malioboro evenals op de batikmarkt, zelfde plaats.
Prijzen variëren volgens motief, aantal kleuren, stempel- of handbatik.
Om het batikwerk tenvolle te kunnen waarderen is het aan te raden vooraf eens een bezoek te brengen aan één van de vele ‘homefactories’ om het batikproces van a tot z te volgen. In Jl. Tirtodipuran vind je vele van deze bedrijfjes.

Zilver:

Kotagede is het zilverdorp aan de rand van Yogya. Enkele van de befaamde leveranciers zijn Tom’s Silver en MD Silver. Je kan er het verwerkingsproces van a tot z volgen.
De winkels bieden een zeer grote keuze fijn filigraanwerk, juwelen, bestek, enz. Het zilvergehalte varieert van 825 tot 925/000.
De keuze in kleinere shops is geringer maar meestal zijn de prijzen hier dan weer lager. Vergelijken en afdingen is dus de boodschap! Graag je eigen zilverjuweel ontwerpen? Dit kan via een workshop! Vraag inlichtingen aan de receptie!

Wayang:

Zowel de houten poppen- wayang golek- als de schaduwpoppen uit buffelleder- wayang kulit- zijn zeer kunstzinnig en decoratief.
Er zijn dan ook weinig reizigers die huiswaarts keren zonder één of meerdere exemplaren in de bagage.
Ook de vele shops in en rond Jl.Prawirotaman hebben een zeer grote keuze. Afdingen!

.