Yogyakarta

Samen met Solo of Surakarta is Yogyakarta één van de nog twee bestaande traditionele hoofdsteden van Midden-Java.
Omringd door vruchtbare rijstvelden met in het noorden de nog steeds actieve vulkaan ‘ Gunung Merapi’ en in het zuiden de Indische Oceaan, wordt Yogya algemeen beschouwd als één der meest aangename steden van Indonesië.
U zal dit na uw verblijf graag beamen!

Met een 3,5 miljoen inwoners en 3169 km2 oppervlakte behoort de provincie Yogyakarta tot de dichtsbevolkte gebieden ter wereld!
Nochtans ervaart de reiziger de stadsdrukte ‘anders’ dan in andere steden, beter ‘verteerbaar’ zeg maar …

traditionele markt Yogyakarta kan ook de meest veeleisende toerist bevredigen: de herinneringen aan de Borobudur en Prambanan tempelcomplexen zijn blijvend; kuieren langs de hoofdstraat Jalan Malioboro met zijn 1001 kraampjes vol snuisterijen bezorgt uren kijk- en koopplezier en houd je ‘tawarrenkunde’ op peil…;
de kleur- en geurrijke groenten- en fruitmarkt;
het ritme en de rijkunst van de ‘becakrijders’;
de rust van de zuidstranden Parangtritis, Krakal, Baron en Kukup…evenveel aangename verrassingen als leerrijke ervaringen!

Bovenal is Yogya het cultuurcentrum van Java: de mysterieuze Wayangspelen en de erg gracieuze klassieke Javaanse dansen, beiden begeleid door het Gamelan orkest, prikkelen de nieuwsgierigheid van de westerse toerist.
Ook de ceremoniële waarde van het sultanaat blijft een hoogstaande en vaste traditie.

En wie Yogya zegt, zegt ook batik, een traditionele kunstvorm waar je als toerist – al of niet gewild… – zeker mee in aanraking zal komen.
Samen met de zilverbewerking is het batikken de meest beoefende kunstvorm in Yogyakarta.

typische ‘warun’ Maar ook de innerlijke mens komt hier ruim aan zijn trekken: Yogya is ook voor fijnproevers een ideale stad.
Zowel aan de tientallen eetkraampjes die ‘s avonds langsheen Jalan Malioboro tot leven komen als elders in één van de talrijke restaurantjes kan je vele Indonesische specialiteiten proeven.
Hét gerecht van Yogya is ‘Nasi Gudeg’.

Kortom, Yogya is zo boeiend én veelzijdig dat het niemand onbewogen zal laten. Eén goede raad: selecteer in het ruime aanbod van bezienswaardigheden en activiteiten. Door de warmte en de hoge vochtigheidsgraad is het beter enkele plaatsen op een rustige en uitgebreide manier te bezoeken dan zich te verslikken in het overaanbod? De herinneringen en het contact met de plaatselijke bevolking zullen alleen maar sterker zijn!

.