De Becak

Wie pas Yogyakarta bezoekt zal niet ontsnappen aan de lokroep van de honderden becakrijders die elk op hun specifieke manier u voor een ritje proberen te strikken. Een becakrit is dé ideale manier om de drukte en de sfeer van Yogya in zich op te nemen. Je weet meestal niet waar eerst te kijken, je staat in bewondering voor de rijkunst van je becakrijder (vaak millimeterwerk), je beleeft het stadsleven op een andere manier.

becak Eén ding werkt echter al vlug storend voor de meerderheid der toeristen: het onophoudelijk ‘gezeur’ om deze batikgalerij of die zilvershop met je bezoek te vereren … ‘ no by, no problem’ luidt het, 20 keer als het moet.
Hoe reageer je nu best als toerist?

Je mag niet vergeten dat de meerderheid der becakrijders hun becak huren en dus reeds enkele ritten moeten voltooien voor ze aan hun ‘brood(rijst?)winning’ toe zijn!
Een kleine bijverdienste is dus zeker altijd welkom… En zo heeft elke becakrijder zijn adres(sen) van batik en zilvershops waar hij bij aankoop door de toerist zijn ‘commission’ mag gaan afhalen.
Een volledig ingeburgerd principe in de reiswereld, niet alleen in Indonesië.
Sommige shops geven maar liefst tot 30% commissie (jawel!) en dus begrijp je best dat de becakrijder niets liever vraagt dan dat je hier en daar even binnenspringt om…’just looking’.

Om tenvolle van je verblijf te genieten de volgende raadgevingen:

1. Spreek altijd vooraf duidelijk de ritprijs af per becak (1 of 2 pers.), schrijf het bedrag eventueel op je hand zodat er geen discussie mogelijk is.

2. Geef liever Rp.5000,- of méér en vraag uitdrukkelijk je naar je bestemming te brengen zonder shoppingstops.

De becakrijder zal de extra gift waarderen en jij zal meer van je rit genieten.
3. Heb ook geen schrik om toch al eens in een batik- of zilvergallerij binnen te springen. Voel je gewoon nooit verplicht tot kopen en als je koopt, betaal dan enkel de prijs die je waard vindt. Je krijgt ondertussen ook een goed idee van de gangbare prijzen.

Je zal ontdekken dat de meerderheid der becakrijders echt héél vriendelijke mannen zijn die je vaak ook nuttige tips kunnen geven over de stad en hard moeten ‘duwen’ om hun brood te verdienen. Bied dus ook niet tot de laatste roepiah af als u 2 minuutjes later voor de ogen van de becakrijder van een uitgebreide maaltijd geniet die 10 keer duurder is dan de rit.
Overbetalen is niet nodig maar het omgekeerde is zeker even waar!
Benader de becakrijders op een vriendelijke manier, je zal ervoor beloond worden! En heb je voor je vertrek uit Yogya nog juist een T-shirt teveel in je bagage… aarzel dan niet er een becakrijder gelukkig mee te maken, zijn dankbaarheid zal een blijvende herinnering zijn!
becak

Gangbare prijzen:

Het is zeer moeilijk, zoniet onmogelijk om vaste prijzen per traject aan te duiden. Waarom wil de ene becakrijder wel voor Rp.10000,- naar het postkantoor rijden en de andere niet?
Vele factoren spelen echter een rol: het weer( bij regenweer stijgen de prijzen logischerwijze).
Het aantal personen per becak alsook hun gewicht…, de plaats waar je de becak neemt (in toeristenbuurten kent men de prijzen ‘beter’…)enz.

.