Culinair

Ook op culinair vlak zal je in Yogya niets tekort komen. Van typische eetstalletjes tot hoogstaande restaurants met internationaal menu, het kan allemaal.

De gewone raad die elke reisgids je meegeeft willen ook wij u niet onthouden:

1. saté-verkoper met mobiel ‘restaurant’ Indien u van fruit houdt, zorg dan dat het steeds volledig gepeld, geschild én gewassen is!
2. Van eetstalletjes langs de straatkant eten is natuurlijk zeer sympathiek en spotgoedkoop maar toch dient het aanbeveling om hiermee zeer voorzichtig om te springen. Onze ‘westerse’ magen zijn namelijk niet bestand tegen de ‘oosterse’ bereidingswijze…
3. De meerderheid der restaurants gebruikt alleen ijs van gekookt water zodat het nuttigen van gekoelde fruitstappen veilig is.
4. Drink nooit water van de kraan maar enkel uit (verzegelde!) flessen!

‘ Het is onbegonnen werk alle restaurants van Yogya, zelfs van de Prawirotaman omgeving te beschrijven. Je zal merken dat alleen al hier er keuze te over is . Bijna alle van deze restaurants serveren Indonesische, Chinese en Europese keuken.
Natuurlijk zal de steak friet nergens zo goed smaken als in België of Nederland, maar daarom bent u natuurlijk ook niet hier!
Probeer liever eens de zoetzure visgerechten, de typische nasi gudeg (gekookt jackfruit in cocoscrème, meestal geserveerd met kip en ei), de Gado-Gado(groentenschotel), de lekkere Cop Coy, enz.

Enkele goede adressen in Jl. Prawirotaman:

* Via-Via Restaurant: Een vaste waarde, lekker eten, veel info over verschillende eilanden en vele alternatieve tours te boeken.
* Hani’s Bakery en Restaurant, (h)eerlijk eten bij een Vlaming, vooraan het guesthouse.

In een zich nog steeds snel ontwikkelende markt als de toeristenbranche, komen er elk jaar nog nieuwe restaurants bij terwijl er ook enkele andere verdwijnen. Vraag de receptie voor de nieuwste adressen! Tijdens een wandeling zal je vaak nog andere toffe restaurantjes leren kennen.

Andere mogelijkheden:

Ook de ‘fast-food’ heeft zijn intrede gedaan in Yogya. De plaatselijke bevolking komen er graag eens neuzen en voor vele toeristen is het een welgekome afwisseling.

De belangrijkste zijn:

* Mc. Donalds, Malioboro Plaza, Jl.Malioboro.
* Kentucky Fried Chicken, Jl. Malioboro 133
* Pizza hut, Jl.Jen.Sudirman.

Andere populaire adressen:

* Pesta Perak Restaurant,Jl. Tentara Rakyat Mataram nr 8, wat buiten het centrum gelegen biedt zowel ‘s middags als ‘s avonds een buffetformule.
* Bu Ageng, Jl. Tirtodipuran, typische Javaanse keuken.
Qua sfeer en authenticiteit is het echter ten zeerste aan te raden eens één van de tientallen eetstandjes te proberen die ‘s avonds in en rond Jl.Malioboro opduiken.
Hier leg je ook het makkelijkste contact met de plaatselijke bevolking!

.