Bezoeken

In de stad:

Kraton of Sultanpaleis (kaart nr 7):

Pendopo Kratonpaleiswachters in het Sultanpaleis’ Gebouwd tussen 1756 en 1790 en een prachtig voorbeeld van traditionele Javaanse hofarchitectuur. In de geschenkenzaal vindt u o.a. een gift van wijlen Koning Boudewijn. Gelegen in het hart van Yogya en elke dag te bezoeken van 8u tot 13u (vrijdag tot 11u).
Regelmatig wayangvoorstellingen, gamelan- en dansrepetities (o.a. ‘s zondagsmorgen).
Nederlandstalige gidsen beschikbaar. Kleine bijdrage voor foto- en/of filmapparatuur.

De Vogelmarkt of Pasar Ngasem :

Een wir-war van steegjes met niet alleen allerlei (exotische)vogelsoorten, maar ook kippen, katten, honden en andere diersoorten. Af te raden voor leden van de dierenbescherming… Toegang gratis.

Waterkasteel of Taman Sari:

Vlakbij de vogelmarkt ligt dit lusthof dat vroeger door de sultan werd gebruikt en bestond uit verzonken waterbassins die via een onderaards gangenstelsel met elkaar verbonden waren.
Nederlandstalige gids beschikbaar. Restauratie voltooid. Helaas door de gevolgen van de aardbeving van mei 2006 terug beschadigd maar nog steeds een bezoek waard!

Jalan Malioboro:

Jalan Malioboro De centrale as van Yogya en een onuitputtelijke bron van kraampjes met de vreemdste snuisterijen. Afbieden is hier de boodschap evenals… oppassen voor zakkenrollers en illegale ‘batikgidsen’…
Vele grootwarenhuizen met een enorm kledingaanbod zijn hier eveneens gevestigd.
Ten zuiden van Jl. Malioboro bevindt zich eveneens een grote overdekte markt met een grote keuze aan batik.
Op zaterdagavond kan je hier letterlijk over de koppen lopen!
‘s Avonds na 21u wijken de goederenkraampjes voor de typische gezellige ‘eettenten’.
Een aanrader!

Wayang golek-wayang kulit-Ramayana ballet:

wayangkulitwayang kulit Een bezoek van Yogya is niet afgerond zonder het bijwonen van één van de vele wayangvoorstellingen, de wayang golek (driedimensionele houten pop), de Wayang kulit (platte pop uit buffelleder, het zogenaamde schaduwpoppenspel) of de Wayang orang (mensen met maskers die voor één bepaalde figuur staan). Populair is het Ramayana ballet begeleid door de gamelanmuziek met als centraal thema het uitbeelden van de vele karaktertypen die in de mythologische wereld van koningin, apen en reuzen voorkomen.
Alle voorstellingen zijn vaak combineerbaar met een Javaans buffet in openlucht met zicht op de tempels.
Bevraag u aan de receptie voor plaatsen en uren.

wayang golek Deze lijst brengt slechts de klassieke bezienswaardigheden naar voren. Wie over meer tijd beschikt zal zeker nog andere bijzondere tochten en musea ontdekken. (Zie o.a. onze tips bij de rubriek ‘allerlei’.)

.